pondelok 15. septembra 2014

Lodenica 2014

 Ahojte!

Dneska sa vrátime trošku späť v čase a to na koniec augusta. Kto pravidelne sleduje môj blog vie, že som sa tento rok rozhodla ísť na festival Lodenica, ktorý sa konal v Piešťanoch 28.-30.08.2014. Zatiaľ som nikdy na takomto festivale nebola a veľmi som sa naň tešila. Kedysi sa volal Country Lodenica a vtedy ma to tam až tak nelákalo. Country je podľa mňa dosť vyhradený štýl, ktorý nie každému sadne. Každopádne teraz sa tento festival volá iba Lodenica a miešajú sa tu už rôzne štýly a každý si nájde to svoje. Program bol viac ako pestrý, nabalili sme veci v piatok poobede do auta a vyrazili smer Piešťany. Festival sa konal v autocampingu a kto chcel, mohol stanovať alebo bývať v karavane priamo v priestoroch festivalu. Po príchode do areálu vás ovanuli lákavé vône dobrôt, ktoré sa šírili od stánkov. Jedlo od výmyslu sveta, od klobás, kapustnice, cigánskej, po kebab, trdelníky, wafle, skrátka všetko, čo vás napadne. 
Veľmi ma prekvapilo vekové zloženie návštevníkov. Od maličkých detí v kočíkoch až po najstarších. Celé rodiny, skupiny kamarátov, jednoducho každý si prišiel užiť tento festival. Pre deti tu bola kopa atrakcií, ale najviac sa mi páčila možnosť zajazdiť si na koníkovi. 
Čo sa týka skupín a ich piesní, tak 90 % som nepoznala a nebol to vyslovene štýl, ktorý počúvam, ale tá úžasná festivalová atmosféra si vás hneď získala a ja som sa prichytila, ako si refrény jednotlivých piesní pospevujem a hýbem sa do rytmu.

Moja  maličkosť

My sme sa v piatok rozhodli zahájiť festival vystúpením Allana Mikušeka a AM band. Pár piesní si ma natoľko získalo, že si ich púšťam dokola, napr. túto. Veľmi príjemná hudba. Pri jeho vystúpení sa dokonca vytvorila skupinka ľudí, ktorý tancovali country podľa spoločnej choreografie a bola radosť na nich pozerať.


Keď je hlad mocnejší, cigánska v akcii :-)
Super na tomto festivale je, že je tam rodinná, priateľská atmosféra. Jednotlivé vystúpenia môžete sledovať pod pódiom, alebo ležať na deke, prípadne ako my si zobrať skladacie stoličky a vychutnávať si jednotlivé vystúpenia z pohodlia.


A že nás tam nebol málo......





Keďže naše videá nie sú v najlepšej kvalite a nechcelo mi ich uložiť, dám vám sem odkazy z youtube, aby ste videli, ako tam bolo skvelo :-)

Úžasný koncert, z ktorého až mráz behal po chrbte, ale v dobrom slova zmysle, predviedli Čechomor s ich úžasným hosťom z Poľska. Kuk tu.

Následne pokračovala TUBLATANKA a ich hosť Adventure strings, ktorá mala taký potlesk, že sa ešte museli párkrát vrátiť :-) Piesne boli najmä z 80. rokov a musím sa priznať, že veľa z nich som nepoznala. Kuk tu.

A piatok sme ukončili koncertom Tomáša Klusa a ten čo tam vyvádzal, to som pozerala s otvorenými ústami. A jeho improvizácia medzi ľuďmi bola neskutočná, to vám musím ukázať :-) Kuk tu.

Ďalší deň sme dorazili na lodenicu až večer, nakoľko sme boli poobede na svadbe kamarátky, takže prvé sme v ten deň videli  AFRIC SIMONE. A to som teda pozerala, ako sa niektoré staršie dámy pri rytmoch jeho hudby rozbláznili :-) Veď kto by nepoznal preslávenú Hafanana či Ramaya. Kuk tu.

Následne svoje majstrovské umenie predviedli CIGÁNSKI DIABLI. Kuk tu.

A na koniec to najlepšie v podaní  THE RUBETTES, ktorý to tam odpálili vo veľkom štýle a nenechali nikoho chladného a všetci sa hýbali v rytme :-) Kuk tu a tu.


Na záver mi ostáva iba konštatovať, že tento festival bol jedným z najlepších zážitkov tohto leta a krásnou bodkou za letom 2014 a už sa teším na budúci rok, pretože Lodenica si ma získala. Dúfam, že som vás týmto článkom nenudila a kto ste boli na Lodenici tiež, tak mi dáte určite za pravdu, že bola skvelá, jedinečná a neopakovateľná :-)

A čo vy? Aký je váš najkrajší letný zážitok?













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára