pondelok 29. júna 2020

Ako pokračuje môj život s kontaktnými šošovkami


Od vydania článku o mojom živote s kontaktnými šošovkami a ako som sa k nim dopracovala ubehlo už 6 rokov a tak som si povedala, že sa k tejto téme vrátim a napíšem vám, čo mám v tejto oblasti nové. Môj život so šošovkami pokračuje naďalej, takže v tomto smere zmena nenastala, ale minulý rok som spravila konečne krok, na ktorý som sa strašne dlho odhodlávala. 

Po dlhých konzultáciách s očnou, jej vyšetrení a najmä dlhom odhodlávaní som sa dokopala na návštevu špecializovanej očnej kliniky v Zlíne. Moja jediná otázka znela, či je možné mi laserom odstrániť dioptrie úplne a zbaviť sa tak kontaktných šošoviek. Mala som obavy, ako takéto vyšetrenie prebieha, ale bolo to úplne v pohode a bez problémov, iba musíte mať so sebou sprievod, lebo vám oči tak rozkvapkajú, že zvyšok dňa vidíte veľmi rozmazane. Na vyšetrení som strávila hodinu, naozaj sa mi venovali a všetko pomerali a tak som s napätím čakala na výsledok. A ten znel, klasická operácia laserom neprichádza do úvahy. Mám veľmi tenkú rohovku, ktorá neumožňuje zrezať toľko, aby som  videla úplne ostro. Jedinou možnosťou je implantácia faktických šošoviek, čo som vzhľadom na svoj vek a vážnosť zákroku odmietla.  


A tak môj život so šošovkami pokračuje i naďalej. Stále používam Optima FW šošovky, ktoré mi vyhovujú už viac ako 10 rokov a nedám na ne dopustiť. Ku šošovkám je potrebné mať púzdro, pinzetu a hlavne roztok. Za tie roky som vyskúšala mnoho roztokov, no ani raz som nemala so žiadnym problém. Aktuálne používam Opti - Free Express a dmkácky Visiomax. A na cesty nedám dopustiť na cestovné balenie od Biotrue. Nájdete v ňom 2x 60 ml roztok, 2x puzdro na kontaktné šošovky + zips sáčok. Stačí vám už len pribaliť pinzetu a hor sa na cesty. Vzhľadom na veľkosť balenia je to super aj pri ceste lietadlom, nakoľko 60 ml balenie si môžete zobrať so sebou do lietadla.


Novinkou u mňa sú kvapky do očí. Vždy mi očná vravela, že po návrate z práce si mám šošovky vybrať a doma fungovať v okuliaroch. Oko si tak oddýchne a nie je zbytočne zaťažené. Ak sa mám ale priznať, toto takmer vôbec nedodržujem. V okamihu, ako si ráno šošovky nanesiem, fungujem celý deň a až večer sa pristihnem pri tom, že som si ich zabudla skôr vybrať. A tak celodenné nosenie šošoviek, práca na počítači či dlhé čítanie spôsobili, že som začala mať problémy až som sa dopracovala k syndrómu suchého oka. Toto ochorenie sa prejavuje nepríjemnými pocitmi, ktoré sprevádza pálenie, svrbenie a rezanie očí, tlak v očiach, únava očí, svetloplachosť, zhoršené videnie alebo bolesti hlavy. U mňa je to predovšetkým pocit suchých očí sprevádzaní nepríjemným rezaním a ten má za následok, že sa už bez očných kvapiek nezaobídem.


Na odporúčanie očnej som si ako prvé zakúpila kvapky Hyal - Drop Multi. Tieto kvapky krásne zvlhčujú povrch oka, oči upokojujú a prinášajú im úľavu. Ich výhodou je, že sa dajú aplikovať aj na kontaktné šošovky, takže kedykoľvek v prípade potreby môžem po nich siahnuť a okamžite sa dostaví pocit úľavy. Ich aplikácie sa nemusíte báť, majú veľmi šikovnú pumpičku a ľahko sa do oka aplikujú.Vďaka prírodnému pôvodu kyseliny hyaluronovej a absencií konzervačných látok sú natoľko šetrné, že môžu byť používané tak často ako je to potrebné. Vďaka patentovanému mechanizmu s pumpičkou je možné prípravok používať 12 týždňov od otvorenia. 

Aby si oči nezvykli na dané kvapky, dokúpila som si ešte ďalšie a to Hylo - Care. Tieto sú o niečo drahšie ako predošlé, ale nejaký zásadný rozdiel v nich nevidím. Jedná sa o veľmi šetrné očné kvapky vhodné k bežnému zvlhčeniu suchých očí, ale aj k regenerácii vážnejších poškodení očného tkaniva (napr. v dôsledku operácie). Fľaštička očných kvapiek HYLO-CARE je vybavená špeciálnym aplikátorom COMOD®, ktorý eliminuje možnosť kontaminácie roztoku kvapiek mikroorganizmami a zároveň zaisťuje presné odmeranie jednotlivých dávok. Kvapky je nutné spotrebovať najneskôr do doby 6 mesiacov od ich otvorenia.


A po dohode s očnou som si zaobstarala aj výživový doplnok Pro - Visio s obsahom luteínu, zeaxantínu, čučoriedkového extraktu, selénu a vitamínu E. Tento prípravok je vhodný pre oči namáhané dlhým čítaním, nočnou jazdou v aute, prácou s PC alebo pozeraním TV. 



Ja som si na stránkach Benu lekárne v kategórii doplnkov pre oči kúpila väčšie 90 tabletkové balenie, nakoľko k počiatočnému nasýteniu organizmu je vhodné ich užívať aspoň 3 mesiace a užívam 1 tabletu denne. Tabletu nesmiete prehltnuť, ale musíte ju nechať voľne v ústach rozpustiť ako cukrík. Majú sviežu chuť čučoriedok a po ich aplikácii nevyplazujte jazyk, nakoľko ho máte zafarbený do fialova, ale to po chvíľke pominie. Ešte ich užívam krátko, takže na výsledky je skoro, ale mám aspoň dobrý pocit, že tým mojim preťaženým očiam trošku pomáham.

Oči máme iba jedny, tak by sme sa mali o ne náležite starať. Ak sa vám zhoršuje zrak, pracujete dlho s počítačom alebo máte nábeh na syndróm suchého oka, rozhodne to nepodceňujte a navštívte svojho očného lekára.

Budme veľmi rada, ak mi v komentároch dáte vedieť, či aj vy máte problémy so zrakom, poprípade či ste absolvovali operáciu a ako vám to zmenilo život 😊






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára