nedeľa 31. januára 2016

Knižný špeciál

Ahojte!

Dneska prichádzam s článkom, aký ste na mojom blogu ešte nemali. Počas sviatkov som v rámci relaxu čítala odušu, keďže sa mi zopár knižiek doma nakopilo, tak som sa rozhodla, čo to vám o nich povedať, či sa mi páčili a či by som vám ich odporučila. Poďme teda na to!
 

Jozef Karika patrí v súčasnosti medzi top slovenských spisovateľov. Prvýkrát som sa stretla s týmto autorom vďaka knižke V tieni mafie a časom som mala možnosť prečítať aj ďalšie. Veľmi zaujímavé, i keď tématicky ťažké, boli knižky Na smrť 1 a 2. Čo je na tomto autorovi zaujímavé?Aspoň podľa mňa to, že v každej knižke sa venuje úplne inej téme, oblasti, raz je to o mafii, potom zase o priateľstve a živote v koncetračnom tábore. Nedávno uzreli svetlo novinky a to Strach a Tma.
 
Knižku Strach by som v určitých okamihoch označila až za horor a poviem vám, prvýkrát som sa pri čítaní snáď aj bála, takže jej názov je naozaj výstižný. Dej je opäť zavedený do slovenského prostredia a autor sa snaží poukázať na to, ako naše detstvo môže ovplyvniť náš ďalší život. A absolútna pecka je záver! Ak sa radi bojíte a chcete si prečítať niečo strašidelné, netradičné, túto knižku absolútne odporúčam! 
 
Knižka Tma je označovaná ako triler a začína sa veľmi sľubne, i keď miestami som sa pri niektorých opisoch nudila. Potom to však nabralo grády a hovorím si, to vyzerá naozaj dobre. Opäť som mala miestami pri čítaní husiu kožu a od napätia som snáď ani nedýchala :-) Časom som sa začala v deji strácať, niektoré scény sa mi zdali až prehnané a záver bol jednoducho podľa mňa psycho.
 
Keby som si mala vybrať len jednu z týchto knižiek, bol by to určite Strach.
 
 
Lucia Sasková sa s jej knižkami Zlatokopka a Zlatokopka 2 zaradila k príjemným knižným prekvapeniam minulého roka. Síce sú to skôr také oddychové knižky, ale naozaj sa dobre čítali. Preto som sa tešila aj na jej Nebezpečnú. Dejovo sa knižka odohráva najmä na psychiatrii, nakoľko hlavná hrdinka je psychicky chorá a hlavne sama pre seba nebezpečná. Je to knižka pre mňa ťažká, smutná, miestami dejovo zauzlená. Strieda sa v nej obdobie, keby je hlavná hrdinka v pohode a šťastná a zrazu nastane sek a opäť sa ocitá na psychiatrii. Jednoducho, táto knižka mi nesadla. Navyše stále sa dej naťahuje až prídete na poslednú stranu a zrazu je koniec a ja som osobne nevedela, čo si mám o tom závere myslieť.
 
Jo Nesbo patrí medzi top autorov severskej krimi a keďže ja mám tento žáner veľmi rada, hneď mi ako autor sadol. Jeho Snehuliak patrí medzi top knižky, ktoré som od neho prečítala a môžem ju len odporučiť. Tentokrát sa mi dostala do rúk knižka Šváby, ktorej dej sa odohráva v Bankgkoku.  Knižka je písaná pútavo, zaujímavo, autor robí rôzne náznaky, ktoré nás majú doviesť k poznaniu pravdy, ktorá je nakoniec prekvapivá. Čitateľ je celý čas v napätí a striedajú sa scénky akčné s voľnejšími. Tiež je zaujímavé miesto celého príbehu a téma, ktorú sa autor snaží načrtnúť. Naozaj dobrá knižka a Nesbo ma opäť nesklamal.
 
 
 
A na záver tu máme dvoch slovenských autorov, o ktorých som doteraz nepočula, ale ktorý ma príjemne prekvapili. V oboch prípadoch je hlavný hrdina detektív, ktorý sa snaží vyriešiť záhadné vraždy. Ja mám takéto krimi knižky veľmi rada a celkovo, ako ste si asi všimli, je krimi môj obľúbený žáner.
 
Ako prvú z nich som čítala knižku Krutá hra od Romana Horňáka. Knižka sa dobre a rýchlo číta, dejovo je zaujímavá a plná zvratov. Nie sú v nej až tak humorné scénky, na aké som zvyknutá u Dominika Dána, ale to nevadí. Je vidieť, že ju písal muž, lebo často sú v nej poznámky na ženské pohlavie a neslušné slová :-) Čo mi je sympatické, že dej sa zbytočne nenaťahuje. Nie je to top, čo som kedy čítala, ale v rámci relaxu ok.
 
A máme tu poslednú knižku a to Krvavá vášeň od Petra Debnára. Malebná slovenská dedinka, ktorá ukrýva tajomstvo, ktoré časom vypláva na povrch, záhadné úmrtia a hlavná postava, ktorá sa snaží zistiť, kto je páchateľom týchto ohavných skutkov. Zaujímavé je aj prelínanie súčastnosti a minulosti a postupné odhaľovanie pravdy. Musím sa priznať, že knižka ma naozaj zaujala, môžem ju odporučiť a určite sa po ďalších knižkách tohto autora poobzerám.
 
Napíšte mi, či sa vám tento tip článku páči a či by ste chceli podobný aj v budúcnosti.
 
A čo vy? Aká knižka vás v poslednom čase zaujala?      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára